วิธีการปลูกหัวไชเท้าในกระถาง

Τα πάντα για την καλλιέργεια ραπανιών σε δοχεία και γλάστρες

Posted by

Τα πάντα για την καλλιέργεια ραπανιών σε δοχεία και γλάστρες

Καλλιέργεια ραπανάκια σε δοχεία και γλάστρες Γρήγορα και εύκολα και μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα γευστικά smoothies. σπιτικό ραπανάκι κανένας κήπος

Όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η μουστάρδα, το λάχανο και τα γογγύλια, τα ραπανάκια ανήκουν στην οικογένεια Brassicaceae επειδή αναπτύσσονται γρήγορα και συγκομίζονται εύκολα. Ως εκ τούτου, είναι δημοφιλές στους κηπουρούς σε ψυχρά κλίματα.

Καλλιέργεια ραπανάκια σε δοχεία Δεν είναι δύσκολο ούτε σε ένα μέρος. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα και τραγανά ραπανάκια και νόστιμους πράσινους βλαστούς στο μπαλκόνι, τη βεράντα, τη βεράντα, την ταράτσα ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου σας.

Διαβάστε περισσότερα: Καλλιέργεια τεύτλων σε γλάστρες

Εάν έχετε καλλιεργήσει άλλα λαχανικά ρίζας στο παρελθόν, δεν είναι πολύ διαφορετικό. αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο Θα μάθετε πώς να καλλιεργείτε εύκολα ραπανάκια σε γλάστρες!

Βοτανική ονομασία: ραπανάκι sativa

Ζώνες USDA: Όλοι οι χρόνοι φύτευσης μπορεί να διαφέρουν.


Πώς να καλλιεργήσετε ραπανάκια σε γλάστρες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού των ραπανιών είναι από σπόρους. γιατί συνήθως φαίνεται Επομένως, μπορείτε να βρείτε όλες τις ποικιλίες σπόρων ραπανάκι στο κατάστημα του κήπου σας ή στο διαδίκτυο.

  • Αντί να σπείρουμε ραπανάκια σε δίσκους σπόρων Για να φυτέψετε απευθείας στην επιθυμητή γλάστρα.
  • Σπείρετε τους σπόρους 1/4 ή 1/2 ίντσας βάθος και 1 ίντσα μεταξύ τους στο δοχείο φύτευσης και καλύψτε ξανά ελαφρά με το μείγμα.
  • Μέσα σε 3 έως 10 ημέρες, οι σπόροι θα βλαστήσουν και θα εμφανιστούν μικρά φυτά.
  • Αραιώστε τα σπορόφυτα έτσι ώστε να απέχουν δύο ίντσες μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να αφήσετε τα λεπτά χόρτα, φτιάχνουν νόστιμες και θρεπτικές σαλάτες και άλλα μικροπράσινα.
  • Εάν φυτεύετε μεγάλες ποικιλίες ραπανάκια, όπως ραπανάκια, αφήστε 3-4 ίντσες ανάμεσα στα σπορόφυτα.

Ρεκόρ: για να τρυγήσει περισσότερο Φυτέψτε τα σε σειρές και ξανασπείρετε τα κάθε 2 εβδομάδες αν έχετε χώρο.


πότε να φυτέψετε ραπανάκια

Ξεκινήστε τα ραπανάκια σας την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι πάνω από 40 F (5 C) και ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Ακόμα κι αν ο καιρός είναι κακός Αλλά οι σπόροι ραπανάκι καλλιεργούνται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους στις αρχές της άνοιξης και συνεχίζονται κάθε εβδομάδα για μια τακτική συγκομιδή. Σταματήστε να φυτεύετε ραπανάκια μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, ξεκινήστε ξανά τη φύτευση στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. (φθινόπωρο) έως αρχές χειμώνα

Εκτός αν ζείτε σε υποτροπικά και τροπικά κλίματα. Τα ραπανάκια μεγαλώνουν σε γλάστρες. δυνατό ακόμα και το καλοκαίρι Σπείρετε σπόρους καλοκαιρινών φυτών και επωφεληθείτε από το μικροκλίμα που μπορείτε να δημιουργήσετε με την κηπουρική σε δοχεία. Ποτίζετε συχνά τα ραπανάκια το καλοκαίρι. και απομακρύνθηκε από τον απογευματινό ήλιο.

στη ζέστη αέρας χωρίς πάγοΦυτέψτε ραπανάκια σε δοχεία από τα τέλη του φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα. και συνέχισε να αναπτύσσεται όλο το χειμώνα

Ρεκόρ: Τα ραπανάκια που καλλιεργούνται σε υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να είναι πιο πικάντικα.


Ποικιλίες ραπανάκι

Ποικιλίες ραπανάκι

Τα ραπανάκια έρχονται σε πολλά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. στρογγυλό ραπανάκι σαν ροζ ομορφιά κουδούνι κερασιού (Πολύ κοινό), Cherriet, Easter Egg, Early Crimson Globe—μερικές δημοφιλείς ποικιλίες ωριμάζουν σε 3-5 εβδομάδες.

μετά εκεί μακρύ σώμα Τραγανό και ζουμερό, ιδανικό για ένα γαλλικό πρωινό. Αν θέλετε ένα μοναδικό ραπανάκι, φυτέψτε το. ραπανάκι καρπούζι ή επιλέξτε Α μαύρο ραπανάκι Το μαύρο ραπανάκι έχει πιο έντονη γεύση από άλλες ποικιλίες. Ποικιλίες ραπανάκι.

κατεψυγμένο ραπανάκι Έρχεται σε κυλινδρικό σχήμα παρόμοιο με καρότο. Αλλά είναι λευκά και μήκους 5-6 ιντσών και δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα daikons.

daikon Τα μεγάλα λευκά ραπανάκια είναι γλυκά και τραγανά. Έχει απαλή γεύση πιπεριού. Παρόμοια με τη μουστάρδα, αν μαζευτεί αργά, η γεύση της πιπεριάς είναι έντονη και πικάντικη. και το ραπανάκι θα γίνει ξύλο. Όπως όλα τα ραπανάκια

Συμβουλές: Μάθετε περισσότερα για τις ποικιλίες ραπανάκι σε αυτό το άρθρο.


Μέγεθος δοχείου για φύτευση ραπανιών και απόσταση

Τα ραπανάκια μεγαλώνουν σε γλάστρες.

Η επιλογή ενός δοχείου για την καλλιέργεια ραπανιών εξαρτάται από τον τύπο των ραπανιών που καλλιεργείτε. Τα πλατιά και ρηχά κουτιά παραθύρων και κάδοι είναι τα καλύτερα κατάλληλα για αυτό το σκοπό.

  • Επιλέξτε γλάστρες βάθους τουλάχιστον 6 ίντσες για κοινά ραπανάκια, όπως καμπανάκια κερασιού, μωβ δαμάσκηνα και πασχαλινά αυγά. Αυτά τα ραπανάκια χρειάζονται 3-5 εβδομάδες για τη συγκομιδή μετά τη φύτευση.
  • Τα περισσότερα ραπανάκια δεν χρειάζονται κενό δύο ιντσών.
  • Ωστόσο, ορισμένες μεγαλύτερες ποικιλίες, όπως τα λευκά ραπανάκια “daikon”, είναι μακρύτερα και απαιτούν γλάστρες με βάθος 12 έως 14 ίντσες και 3 έως 4 ίντσες μεταξύ τους.
  • Η διάμετρος των γλαστρών για μικρές και μεγάλες ποικιλίες εξαρτάται από το πόσα ραπανάκια έχετε.
  • Εάν η γλάστρα σας έχει πλάτος 12 ίντσες, μπορείτε να φυτέψετε 6-7 κανονικά ραπανάκια σε παρόμοιες γλάστρες. Μπορείτε να φυτέψετε 4 μεγάλα ραπανάκια.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να καλλιεργήσετε καρότα στο σπίτι σε ένα μικρό χώρο


Απαιτήσεις για την καλλιέργεια ραπανάκια σε δοχεία

Καλλιέργεια ραπανάκια σε δοχείατοποθεσία

Φυτέψτε ραπανάκια στον ήλιο. Η άμεση ηλιακή ακτινοβολία για 6-8 ώρες είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη. Τα ραπανάκια μπορούν να αναπτυχθούν στον ήλιο (περίπου 4-5 ώρες), αλλά η έλλειψη ηλιακού φωτός θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Αυτό το ριζικό λαχανικό είναι εύκολο να αναπτυχθεί στον ήλιο.

γη

Τα ραπανάκια προτιμούν γόνιμο έδαφος. καλή αποστράγγιση και διαπερατή που δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των ριζών γι’αυτό Αγοράστε ποιοτικό μείγμα γλαστρών ή φτιάξτε το δικό σας. Αυτό που δημιουργείτε θα πρέπει να είναι πηλός και όχι πηλός και χωρίς πέτρες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια χούφτα κομπόστ ή καλά σαπισμένο λίπασμα στο μείγμα γλάστρας όταν φυτεύετε ραπανάκια σε δοχεία.

Βελτιώστε τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους σε περιοχές με άνεμο και ζεστό αέρα

Εάν η βεράντα, η βεράντα ή η οροφή σας αερίζονται ή αν καλλιεργείτε ραπανάκια σε ράγες Είναι καλή ιδέα να βελτιώσετε την ικανότητα του εδάφους της γλάστρας να συγκρατεί την υγρασία. Μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα οργανικά υλικά, όπως τύρφη, κομπόστ, παλιό κομπόστ ή κοκοφοίνικα καρύδας. Η χρήση περλίτη ή βερμικουλίτη είναι επίσης μια επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα: Ιδέες για ζαρντινιέρες για κάγκελα μπαλκονιού

άρδευση

Διατηρήστε το χώμα σας συνεχώς υγρό για ποιοτικές καλλιέργειες. Φροντίστε να ποτίζετε βαθιά και μην αφήσετε τη γλάστρα να στεγνώσει τελείως. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, να θυμάστε ότι το να έχετε υγρό χώμα δεν σημαίνει υπερβολικό πότισμα. Τα υγρά εδάφη και οι υγρές συνθήκες μπορούν να αποφευχθούν, όπως και οι ξηρασίες.

Ποτίζετε τακτικά τα ραπανάκια σας. Ακανόνιστες και σπάνιες τεχνικές ποτίσματος Αφήνοντας τα φυτά να στεγνώσουν για λίγο και στη συνέχεια ρίχνοντας νερό δημιουργεί πραγματικά υγρές συνθήκες. μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των ριζών

θερμοκρασία

Το ραπανάκι είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής που αναπτύσσεται καλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ελάχιστη θερμοκρασία βλάστησης των σπόρων είναι 40 F (5 C), η μέγιστη είναι 95 F (35 C). Η βέλτιστη θερμοκρασία βλάστησης σπόρων θα είναι στην περιοχή 55-85 F (13-30 C), κάτω ή πάνω από αυτό. Οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν.

Τα πιο νόστιμα και τρυφερά ραπανάκια αναπτύσσονται σε μέτρια κρύες θερμοκρασίες, 50-70 F (10-21 C). Μπορείτε να καλλιεργήσετε ραπανάκια σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 40 F (5 C) έως 90 F (32 C) χωρίς τόσο κόπο

Διαβάστε περισσότερα: Τα καλύτερα λαχανικά ρίζας για κηπουρούς με κοντέινερ


Πώς να φροντίσετε τα ραπανάκια

Πώς να φροντίσετε τα ραπανάκιακομπόστ ραπανάκι

  • Κατά τη φύτευση, ανακατέψτε ένα λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης στο έδαφος της γλάστρας. Εάν είστε βιολογικός κηπουρός Προσθέστε το 1/3 κομπόστ ή κοπριάς στο έδαφος αντί για κοκκώδες κομπόστ.
  • Ο καλύτερος τρόπος είναι να ταΐσετε τα ραπανάκια με μια φόρμουλα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ποσότητα αζώτου μπορεί να προκαλέσει στάσιμα φύλλα και ραπανάκια. 5-10-10Ένα λίπασμα γενικής χρήσης όπως το 20-20-20 μπορεί επίσης να παρασχεθεί εάν δεν υπάρχει καμία από τις παραπάνω ή ισοδύναμες αναλογίες NPK.
  • Όταν τα ραπανάκια σας είναι δύο εβδομάδων και δεν έχουν καλή απόδοση. Μπορείτε να λιπάνετε ξανά με μικρή ποσότητα υδατοδιαλυτού λιπάσματος.
  • Επιπλέον, εάν δεν προσθέσετε τίποτα κατά τη διάρκεια του χρόνου καλλιέργειας, Λιπαίνετε το ραπανάκι κάθε 10-14 ημέρες. 5-10-10 ή 5-10-5 Υδατοδιαλυτό λίπασμα.

παράσιτα και ασθένειες

Δεν υπήρχαν σημαντικά παράσιτα ή ασθένειες στα ραπανάκια που καλλιεργούνταν σε δοχεία. Αλλά οι αφίδες και τα σκαθάρια μπορεί να σας ενοχλήσουν. Ξεπλύνετε τις αφίδες με νερό ή χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι.

Μεταξύ των ασθενειών, ο περονόσπορος μπορεί να επηρεάσει τα φυτά σας. να αποφύγω Παρέχετε σωστή κυκλοφορία αέρα και μην βραχούν τα φύλλα.


συγκομιδή ραπανιού

Η καλλιέργεια ραπανιών σε δοχεία και γλάστρες είναι γρήγορη και εύκολη.  Και μπορείτε να απολαύσετε το πιο τραγανό και με την καλύτερη γεύση ραπανάκι χωρίς κήπο.

  • Τα ώριμα ραπανάκια μπορούν να συγκομιστούν 20-40 ημέρες μετά τη φύτευση. Ορισμένες ποικιλίες όπως το Cherry Belly και το French Breakfast είναι έτοιμες για συγκομιδή σε 23-30 ημέρες.
  • Τα ασιατικά ραπανάκια, όπως τα ραπανάκια, χρειάζονται 60-70 ημέρες για να ωριμάσουν.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν μαζεύετε ραπανάκια. Η πολύ μεγάλη αναμονή μπορεί να κάνει τα ραπανάκια ξυλώδη, ραγισμένα και πικάντικα.
  • Δεν μπορούν να συγκομιστούν μόνο ρίζες ραπανάκι. αλλά μπορεί επίσης να συλλέξει τις κορυφές των ραπανιών Συγκομίστε νεαρά και πράσινα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και σούπες ή για να ετοιμάσετε εξωτικές συνταγές.
  • Τοποθετήστε τα λουλούδια και τους λοβούς των σπόρων στα ραπανάκια σας. Επειδή αυτοί οι λοβοί είναι βρώσιμοι.

FAQ

Πόσα ραπανάκια πρέπει να φυτευτούν για να έχουμε επαρκή απόδοση;

Εξαρτάται από το πόσο τρώτε και πόσα μέλη της οικογένειάς σας. Κατά μέσο όρο, 12-15 ραπανάκια ανά άτομο κάθε μήνα. Θα χρειαστείτε ένα άνοιγμα παραθύρου πλάτους 24 ιντσών.

Τα ραπανάκια μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους;

Ναί, Τα ραπανάκια φυτρώνουν στο σπίτι. Είναι πολύ εύκολο και με αυτόν τον τρόπο Μπορείτε να απολαύσετε σπιτικά ραπανάκια όλο το χρόνο. Πάρτε ένα ζευγάρι ψηλές τετράγωνες γλάστρες και σπείρετε απευθείας τους σπόρους και περιμένετε να βγουν τα σπορόφυτα. Εάν ένα από τα παράθυρά σας βρίσκεται στο άμεσο ηλιακό φως για 5-6 ώρες, είστε έτοιμοι. Όλες οι πρόσθετες απαιτήσεις είναι παρόμοιες. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πότισμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *