วิธีการปลูกซีโลเซีย

Πώς να καλλιεργήσετε Celosia | Οδηγός καλλιέργειας και φύτευσης

Posted by

Πώς να καλλιεργήσετε Celosia |  Οδηγός καλλιέργειας και φύτευσης

με τόσα πολλά όμορφα και υπέροχα λουλούδια Αυτό το φυτό σίγουρα θα ευχαριστήσει! Εδώ είναι όλες οι λεπτομέρειες. Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε τη celosia!

Ζώνες USDA: 10-12, 2-9 (ετήσιο)

Βοτανική ονομασία: Celosia

χρώμα: Κόκκινο, ροζ, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί, μπορντό, λευκό

Συνηθισμένο όνομα: αψιθιά, ασημένια κηρήθρα, ορτύκι χόρτο, κηρήθρα

Ταξινομείται στο γένος Celosia. Αμάραντοςανήκουν στον ζεστό αέρα Αφρική και Ασία Και εκτιμήστε τις πολύχρωμες και επιδεικτικές ταξιανθίες, σε αντίθεση με άλλα λουλούδια. Έτσι, αν θέλετε να αναπτυχθείτε, εδώ είναι όλες οι λεπτομέρειες. Πώς να καλλιεργήσετε celosia!


Δημοφιλείς ποικιλίες Celosia

  • Celosia Αργεντινής: Έχει σκούρα πράσινα τραχιά φύλλα με εμφανείς νευρώσεις. Τα άνθη είναι ζωηρά χρώματα και διαρκούν έως και 6 εβδομάδες.
  • Celosia Cristata: Το κεφάλι του λουλουδιού μοιάζει με κεφάλι κόκορα. Ως εκ τούτου ονομάζεται ένα άλλο όνομα που η κηρήθρα είναι βυσσινί κόκκινο, κίτρινο, λευκό.
  • Celosia Plummosa: Αυτά τα λουλούδια συχνά αποξηραίνονται και συντηρούνται για διακοσμητικούς σκοπούς επειδή διατηρούν το χρώμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Celosia Caracas: Ανθίζει σε όμορφα ροζ και μοβ από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα Αφήστε τα να ανθίσουν από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Ο καλύτερος καιρός για την καλλιέργεια celosia

φύτευση celosia

Τα Celosias είναι δημοφιλή φυτά σε όλο τον κόσμο. Σε θερμά κλίματα (ζώνες USDA 2-9), φυτέψτε σε θερμά κλίματα μετά το χειμώνα. ενώ σε θερμότερες περιοχές (ζώνες USDA 10-12), είναι βραχύβιο πολυετές και μπορεί να καλλιεργηθεί όλο το χρόνο με προσοχή από τη ζέστη του καλοκαιριού.


Πολλαπλασιάζοντας φυτά Celosia

Φροντίδα celosia σε γλάστρες

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τριχωτά λουλούδια από μοσχεύματα και σπόρους. Ξεκινήστε την αναπαραγωγή από τον Απρίλιο σε υποτροπικά και ελαφρώς ψυχρότερα κλίματα. Αν ζείτε σε πιο δροσερή περιοχή Ας περιμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου. και αν η θερμοκρασία πληροί τις απαιτήσεις Οι σπόροι μπορούν στη συνέχεια να σπαρθούν τον Ιούλιο και αργότερα. Σε θερμά κλίματα (ζώνες USDA 11-12), περιμένετε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

από μοσχεύματα

  • Κόψτε ένα κλαδί μήκους 5-6 ιντσών από ένα υγιές φυτό με τουλάχιστον 2-3 φουσκάλες φύλλων.
  • Αφαιρέστε όλα τα κάτω φύλλα μαζί με τα υπόλοιπα.
  • Βουτήξτε σε ορμόνη ριζοβολίας (προαιρετικά).
  • Τοποθετήστε το κόψιμο στο χώμα. Τοποθετήστε το σε μέρος που φωτίζεται από έμμεσο ηλιακό φως.
  • Μόλις αρχίσει να σχηματίζει ρίζες (2-4 εβδομάδες), μετακινήστε τα μοσχεύματα στην επιθυμητή θέση.

από σπόρο

  • Μαζέψτε τους αγαπημένους σας σπόρους από κέντρα κήπου ή online.
  • σπείρε τα 1/3 έως 1/4 ίντσας (0,6 έως 1 cm) Φυτέψτε βαθιά σε ένα ταψί ή γλάστρα με καλά στραγγισμένο μίγμα εδάφους.
  • Διατηρήστε το χώμα υγρό και τοποθετήστε τη γλάστρα σε έντονο φως.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι πάνω από 64 F (18 C), αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές όσο 60 F (15 C).

Απαιτήσεις για την καλλιέργεια celosia

τοποθεσία

Η Celosia αγαπά τον ήλιο και πρέπει να ανθίζει άφθονα. κάτω από τον ανοιχτό ουρανό έχει καλή κυκλοφορία αέρα Εάν φυτευτεί στη σκιά, θα πρέπει να υπάρχει ένα παράθυρο για να το κάνει το φως του ήλιου Φύτευση celosia στο μπαλκόνιΗ νότια ή δυτική έκθεση είναι σημαντική. που μπορείτε να πάρετε τουλάχιστον 5-6 ώρες απευθείας ηλιακό φως

άρδευση

Αν και το φυτό ανέχεται μικρές περιόδους ξηρασίας, αναπτύσσεται καλύτερα όταν το έδαφος είναι ελαφρώς υγρό.Όταν ποτίζετε, αποφύγετε να υπερποτίζετε το φυτό και να διατηρείτε τα φύλλα υγρά. για την αποφυγή της νόσου των κηλίδων στα φύλλα σήψη στελέχους και ρίζας συμπεριλαμβανομένων άλλων μυκητιασικών ασθενειών

γη

Η Celosia αναπτύσσεται καλά στους περισσότερους τύπους εδάφους, αλλά αργιλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία. και με καλή στράγγιση είναι το καλύτερο Το επιθυμητό pH του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 6 και 7.

θερμοκρασία

Αν και είναι φυτό της εύκρατης ζώνης. Αλλά η celosia αναπτύσσεται σε υποτροπικές και εύκρατες περιοχές. Μεγαλώνει καλύτερα καθώς αιωνόβιος σε περιοχές εντός του εύρους ετήσιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας 68-86 F (20-30 C).

Η βέλτιστη θερμοκρασία βλάστησης των σπόρων για την ανάπτυξη της celosia είναι περίπου 64-86 F (18-30 C), που είναι 77 F (25 C). Το φυτό θα ανεχθεί θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο 104 ° F (40 C) και χαμηλές έως 32 F (0 C) περιστασιακά χωρίς παγετό.


Φροντίδα φυτών Celosia

λίπασμα

Λιπάνετε το φυτό μία φορά το μήνα χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα με αναλογία NPK 15-30-15 ή 10-10-10 όταν το φυτό αρχίζει να ανθίζει. Αυξήστε τη συχνότητα γονιμοποίησης σε κάθε 2-4 εβδομάδες.

σάπια φύλλα

Οι εξωτερικές σελοσίδες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από ένα παχύ στρώμα οργανικής κάλυψης. Βοηθά τα φυτά να διατηρούν την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σάπια φύλλα εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη ζιζανίων.

παράσιτα και ασθένειες

Τα πιο κοινά παράσιτα και ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά celosia είναι οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης. Για ασθένειες, ελέγξτε για σήψη στα φύλλα, το στέλεχος και τη ρίζα.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση – διατηρήστε τα φυτά σας υγιή. νερό τακτικά και εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ψεκάστε με οργανικό εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο εάν χρειάζεται.

Εάν τα φυτά celosia σε γλάστρες αρχίζουν να μαραίνονται και να αναπτύσσονται άσχημα Αυτό είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή λίπανσης. Η φύτευση σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος ή η υδροπονία και η λίπανση όπως συνιστάται θα βοηθήσει σε αυτά τα ζητήματα.


τέλεια φυτά μπαλκονιού

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φωτεινό, ηλιόλουστο σημείο και λίγος χώρος για να αναδείξει τα ζωντανά χρώματα. Αν λοιπόν έχετε ένα μικρό μπαλκόνι Αυτό το φυτό είναι τέλειο για να αναδείξει τον κηπουρό μέσα σας!


Το Celosia χρησιμοποιείται για εξωραϊσμό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξωτικές σελόσια στο τοπίο σας με πολλούς τρόπους: διατίθενται σε μια γκάμα χρωμάτων, όπως ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, μωβ και υπόλευκο, και φαίνονται υπέροχα σε παρτέρια, μπορντούρες και βραχόκηπους. Τα λουλούδια μπορεί να είναι καταπληκτικά μαζί τους, και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό – κάνουν υπέροχα κομμένα λουλούδια!

Μάθετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές φροντίδας celosia. εδώ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *