ใบโรโดเดนดรอนเปลี่ยนเป็นสีดำ

Μαύρα φύλλα στο ροδόδεντρο (11 αιτίες και λύσεις)

Posted by

Μαύρα φύλλα στο ροδόδεντρο (11 αιτίες και λύσεις)

Όταν τα φύλλα ενός αγαπημένου ροδόδεντρου αρχίζουν να μαυρίζουν, είναι λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό. Και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι προκαλεί το πρόβλημα.

Τι να κάνετε εάν τα φύλλα του ροδόδενδρου σας μαυρίσουν και πώς να επαναφέρετε την υγεία του ροδόδεντρου στην αρχική του κατάσταση

Η πιο κοινή αιτία μαύρων φύλλων στα ροδόδεντρα είναι η μυκητιασική νόσος. Ένας αριθμός μυκητιασικών λοιμώξεων μπορεί να επηρεάσει τα ροδόδεντρα. Τα πιο συνηθισμένα είναι η σήψη της ρίζας του φυτόφθορα και η κηλίδα των φύλλων της ανθρακνόζης. Όταν πρόκειται για μυκητιασικές ασθένειες Τα μυκητοκτόνα με βάση τον χαλκό είναι πολύ αποτελεσματικά.

Ας δούμε αυτές και άλλες πιθανές αιτίες. που σκουραίνει καλύτερα τα φύλλα:

Τα φύλλα του ροδόδεντρου γίνονται μαύρα

Ριζική σήψη και σήψη ριζών

Ροδόδεντρα ευπαθή στη σήψη των ριζών Οι ρίζες τους βρίσκονται κοντά στο φυτικό έδαφος και είναι ευαίσθητες σε μύκητες που μεταδίδονται στο νερό και στο έδαφος όπως το Phytophthora.

Τα σπόρια Phytophthora γίνονται ενεργά σε θερμοκρασίες πάνω από 59°F (15°C) και μπορούν γρήγορα να βλάψουν σοβαρά τις ρίζες των φυτών εάν παραμείνουν υγρές.

Εάν το φυτό έχει μολυνθεί με σήψη ριζών μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα Από μαραμένα, κίτρινα φύλλα, μαυρισμένα φύλλα και ξαφνικός θάνατος Όταν ο μύκητας προσβάλλει τις ρίζες των φυτών δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει το απαιτούμενο νερό και θρεπτικά συστατικά που οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα

Η σήψη των ριζών προκαλείται από μύκητες της οικογένειας Rhizoctonia, Fusarium ή Phytium που εξαπλώνονται στο έδαφος. Η σήψη των ριζών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη σήψη των ριζών – το φυτό μαραίνεται και τα φύλλα γίνονται κίτρινα σε μαύρα.

όταν το στέλεχος σαπίζει Τα φυτά δυσκολεύονται να μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά στους μίσχους τους. Με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

λύση

Τόσο οι μίσχοι όσο και οι ρίζες σαπίζουν. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία όταν το φυτό εμφανίζει συμπτώματα Μπορεί να είναι πολύ αργά για αποθήκευση. Εάν τα φυτά σας μαυρίσουν εντελώς Αφαιρέστε το και δοκιμάστε ξανά με ένα νέο δέντρο.

Εάν το ροδόδεντρό σας έχει μόνο ήπια συμπτώματα μπορεί να διατηρηθεί Μεταμοσχεύστε αμέσως φυτά σε φρέσκο ​​κομπόστ που έχει υποστεί επεξεργασία με μυκητοκτόνο που έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένα προβλήματα.

Χρησιμοποιήστε καθαρό, αιχμηρό ψαλίδι για να κόψετε τις άρρωστες ρίζες και τα φύλλα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από αυτά τα σπόρια μυκήτων μπορούν να ζήσουν στο έδαφος έως και πέντε χρόνια. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην εφαρμόζεται ξανά μολυσμένο κομπόστ.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη σήψη τόσο των ριζών όσο και των ριζών είναι να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπερβολικού νερού στη γλάστρα ή γύρω από τον κορμό.

Μην αφήνετε τα φυτά να μουλιάσουν στο νερό για περισσότερο από μία ώρα. Κι αν ποτίζεις από πάνω Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν λιμνάζει γύρω από το στέλεχος.

Ένα στρώμα φλοιού πεύκου 2 ιντσών στο κομπόστ του φυτού βοηθά στην πρόληψη μυκήτων που προκαλούν σήψη ρίζας και στελέχους.

ανθρακνόζη

Η ανθρακνόζη είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από μύκητες της οικογένειας των μυκήτων. Κυρίως Colletotrichum και Gloeosporium Προσβάλλει πολλά φυτά. Και αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα ροδόδεντρα.

Αυτό προκαλεί σκούρες καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα που εξαπλώνονται και τελικά πεθαίνουν. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν στο θάνατο του φυτού.

Τα σπόρια της ανθρακνόζης συσσωρεύονται σε μπουμπούκια ανθέων. ξηρή οργανική ύλη και μίσχους φυτών (οι μίσχοι που συνδέουν τα φύλλα με το κύριο στέλεχος) Απλώνονται με τον άνεμο ή το νερό που πιτσιλίζει το φυτό και κινούνται σε ζεστά, υγρά κλίματα. προκαλούν συμπτώματα της νόσου

λύση

Η σοβαρότητα της ανθρακνόζης εξαρτάται από τον μύκητα που την προκαλεί. γιατί είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί Επομένως, τα προσβεβλημένα δείγματα φυτών θα πρέπει να ελέγχονται στο εργαστήριο για να προσδιοριστεί η πορεία δράσης.

Στο μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε μυκητοκτόνα. Υπάρχουν πολλά μυκητοκτόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ανθρακνόζης.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από ανθρακνόζη στα φυτά σας Αφαιρέστε τυχόν πεσμένα φύλλα από την επιφάνεια του κομπόστ. Αποφύγετε το πιτσίλισμα των φυτών με νερό από κάτω.

καπνιά

Η μούχλα είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει τα ροδόδεντρα. Αν και αυτό δεν είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι σοβαρής προσβολής από παράσιτα.

όπως υποδηλώνει το όνομα Η μούχλα αιθάλης είναι ένας σκονισμένος μαύρος μύκητας που αναπτύσσεται στα φύλλα και τους μίσχους των φυτών. Τρέφεται με το νέκταρ που εκκρίνουν διάφορα έντομα που ρουφούν το νέκταρ. Τα σπόρια μούχλας αιθάλης αιωρούνται στον αέρα πριν γίνουν ενεργά όταν προσκολληθούν στο νέκταρ του φυτού.

λύση

Αν δείτε μουτζούρα στα φυτά σας Σκουπίστε το με ένα πανί ή πανί ελαφρώς βρεγμένο με νερό. Βεβαιωθείτε ότι πετάτε τα χαρτομάντιλα ή πλένετε καλά το πανί για να αποφύγετε τη διάδοση των σπορίων.

Η παρουσία μούχλας αιθάλης υποδηλώνει προσβολή από έντομα. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε τα φυτά σας για έντομα που ρουφούν χυμό, όπως αφίδες και λέπια. Τα περισσότερα από αυτά τα παράσιτα αντιμετωπίζονται εύκολα με κηπευτικό σαπούνι ή σπρέι λαδιού.

βακτήρια κηλίδων στα φύλλα

Η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα εμφανίζεται όταν βακτήρια από πολλές οικογένειες, όπως η Erwinia, η Xanthomonas και η Pseudomonas, εισέρχονται και πολλαπλασιάζονται στους πόρους των φύλλων ενός φυτού.

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το νερό πιτσιλάει στα φύλλα του φυτού μέσω βροχής ή άρδευσης. Τα βακτήρια συσσωρεύονται σε οργανική ύλη στην επιφάνεια του εδάφους ή στα φύλλα, τους μίσχους και τα άνθη των φυτών.

Η ασθένεια προκαλεί κίτρινες, καφέ ή μαύρες κηλίδες που ξεκινούν ως μικρές πριν γίνουν μεγαλύτερες. Συχνά οι κηλίδες είναι κίτρινες και έχουν μια υγρή ή λεπιδωτή επιφάνεια. Η ασθένεια μερικές φορές εμφανίζεται ως καφέ ή μαύρα περιθώρια των φύλλων και ξηρές κηλίδες.

Η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από τα εν λόγω βακτήρια. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικές. αλλά άλλες ποικιλίες Μπορεί να προκαλέσει το γρήγορο θάνατο του φυτού. Όλα τα είδη πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα και γρήγορα στους 77 – 86 °F (25 – 30 °C).

λύση

καθώς και μυκητιασικές ασθένειες Η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόλις εμφανιστεί. Ως εκ τούτου, η ασθένεια πρέπει να προλαμβάνεται κατά πρώτο λόγο. Αφαιρείτε πάντα τα πεσμένα φύλλα από την κατσαρόλα και το νερό από κάτω για να αποφύγετε το πιτσίλισμα του νερού στα φύλλα.

Εάν δείτε σημάδια βακτηριακής κηλίδας στα φύλλα Αφαιρέστε αμέσως τα άρρωστα μέρη και από άλλα φυτά. Μην το βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης!

Εάν κολλήσετε νωρίς την ασθένεια Το μυκητοκτόνο χαλκού μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Δεν θα υπάρξει χημική επεξεργασία. Είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από το φυτό για να αποφύγετε τη διάδοση της μόλυνσης σε άλλους.

προσβολή από παράσιτα

Τα έντομα αγαπούν τα ροδόδεντρα! Οι προσβολές από έντομα είναι απίθανο να κάνουν το ροδόδενδρο σας να μαυρίσει τώρα.

Έντομα όπως οι αφίδες, οι θρίπες και οι θρίπες παράγουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται νέκταρ. που είναι αγαπημένη τροφή των μυκήτων που προκαλούν μούχλα αιθάλης

λύση

Αντιμετωπίστε τα παράσιτα αμέσως μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα. Τα μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα μπορεί να είναι σημάδι προσβολής από έντομα. Αναζητήστε συστάδες εντόμων κάτω από τα φύλλα κοντά στον κορμό. Μπορεί να παρατηρήσετε το νέκταρ να προσκολλάται στα φυτά.

Τα περισσότερα έντομα που τρέφονται με χυμό είναι εύθραυστα και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με ένα σπρέι κηπευτικού σαπουνιού. Μπορείτε να τα αγοράσετε από ένα κέντρο κήπου ή να τα φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας νερό και υγρό σαπούνι όπως η καστίλλη.

Για πιο δυνατά παράσιτα όπως η σκωρία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι κηπευτικού λαδιού ή να σκοτώσετε το φυτό με λάδι neem. που διαπερνά την κέρινη πανοπλία τους

χαμηλή υγρασία

Ροδόδεντρα Δεν χρειάζονται πολύ υγρό περιβάλλον για να είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον 30 – 40% υγρασία για να ευδοκιμήσουν. Αν η υγρασία στον αέρα δεν είναι αρκετή Τα φυτά χάνουν νερό γρήγορα μέσω των φύλλων τους.

Αυτό προκαλεί την πτώση των κυττάρων των φύλλων και τα ξερά φύλλα κυρτώνουν και τελικά γίνονται καφέ και μαύρα.

Η χαμηλή υγρασία μπορεί να σκοτώσει τα φυτά μέσα σε λίγες μέρες. Αν λοιπόν παρατηρήσετε συμπτώματα λάβετε άμεσα μέτρα

λύση

Διατηρήστε τα ροδόδεντρά σας σε υγρό, καλά στραγγιζόμενο χώμα που προσφέρει άφθονη σκιά κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.

γιατί το φυτό απελευθερώνει νερό από τα φύλλα Τοποθετήστε τα ροδόδεντρά σας γύρω από άλλα φυτά για να επωφεληθείτε από την επιπλέον υγρασία.

Οι δίσκοι υγρασίας είναι μια απλή λύση. για να αυξηθεί η υγρασία στην περιοχή Τοποθετήστε πολλά μεγάλα βότσαλα. Τοποθετήστε τους κύβους στο δίσκο και βάλτε το φυτό έτσι ώστε ο πάτος της γλάστρας να μην ακουμπάει στο νερό.

Το νερό θα εξατμιστεί γύρω από το φυτό, δίνοντας στο φυτό την υγρασία που χρειάζεται. Εάν το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό υγραντήρα.

σε πολύ ξηρό καιρό Μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας γύρω του. Το φυτό μπορεί να ψεκαστεί με ψεκασμό νερού κοντά.

Προσέξτε να μην ποτίζετε υπερβολικά τα φύλλα ή τους μίσχους. γιατί μπορεί να ενθαρρύνει μυκητιασικές ασθένειες λόγω του κινδύνου επιδημίας της νόσου Επομένως, η ομίχλη πρέπει να ψεκάζεται μόνο περιστασιακά.

Θερμική και θερμική καταπόνηση

Ροδόδεντρα Δεν ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες πάνω από 90°F (32°) ή σε πλήρη ήλιο. Η υπερβολική θερμότητα ή το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση και την κατάρρευση των κυττάρων στα φύλλα του φυτού σας. Τα αρχικά συμπτώματα αρχίζουν να μαραίνονται, κιτρινίζουν καφέ και τελικά τα φύλλα ξηραίνονται έως μαύρα.

Ωστόσο, ο πολύς ήλιος ή η ζέστη δεν θα σκοτώσουν τα φυτά σας. Αλλά αν τα φύλλα καίγονται μαύρα όταν εκτίθενται σε πολύ ηλιακό φως. Είναι σημαντικό να διορθώσετε την κατάσταση αμέσως.

λύση

  • Κρατήστε το ροδόδενδρο σας εκεί που δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερο άμεσο ηλιακό φως.
  • Μην εκθέτετε το φυτό σας σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 90°F (32°C) σε τακτική βάση.
  • Μην τοποθετείτε το φυτό σας σε ηλιόλουστο παράθυρο.

χαμηλος ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Αν και στα ροδόδεντρα αρέσει η μέτρια απόχρωση. Αλλά χρειάζονται λίγο φως για να ευδοκιμήσουν. Αγαπούν το φως και τη σκιά, ειδικά όταν είναι μικρά.

Το πρώτο σημάδι ότι το φυτό σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερο φως είναι χλωμό. που είναι η ανάπτυξη που κινείται προς την πλησιέστερη πηγή φωτός. Τελικά, τα φύλλα μπορεί να μαυρίσουν και να πεθάνουν.

λύση

  • Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας λαμβάνει έμμεσο φως όλη την ημέρα.
  • Λίγα μέτρα μακριά από ένα παράθυρο και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως είναι το καλύτερο.
  • Αν δείτε αυξήσεις που είναι ωχρές και θαμπές Μετακινήστε το φυτό σε πιο φωτεινή τοποθεσία.

πάνω ή κάτω

Αν και στα ροδόδεντρα αρέσει το υγρό χώμα, το κάνουν. Αλλά στις ρίζες του δεν αρέσει να είναι συνεχώς βυθισμένο στο νερό. Οι υγρές ρίζες μπορούν να προκαλέσουν σήψη των ριζών. Αλλά εμποδίζει τις ρίζες των φυτών να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. και τελικά έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Εάν ποτίζετε τακτικά το φυτό σας, αλλά τα φύλλα είναι ξηρά, κίτρινα, καφέ ή μαύρα, μπορεί να ποτίζετε πάρα πολύ.

Ωστόσο, στα ροδόδεντρα αρέσει η υψηλή υγρασία. Θέλετε το κομπόστ να είναι σταθερά υγρό. Αλλά μην αφήσετε να υπάρχει νερό. Εάν το φυτό σας μαραίνεται, κιτρινίζει, καφέ ή μαύρα φύλλα, μπορεί να χρειαστεί ένα ποτό.

λύση

Ποτίστε τα φυτά σας μόνο όταν χρειάζεται. Ελέγχετε πάντα πρώτα! Μην αφήνετε τα φυτά σας να κάθονται σε βρεγμένο έδαφος. Αν ποτίσετε πάρα πολύ ταυτόχρονα Τα φυτά σας θα είναι καλά. Μην ποτίζετε ξανά έως ότου το επάνω κομπόστ στεγνώσει μια ή δύο ίντσες.

στο πότισμα ροδόδεντρων Τοποθετήστε το δίσκο στο νερό για περίπου μία ώρα πριν αφαιρέσετε την κατσαρόλα. Αποφύγετε το πότισμα από ψηλά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης παθογόνων βακτηρίων και σπόρων μυκήτων.

Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία στο έδαφος χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας ή έναν μετρητή υγρασίας. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια καλή ιδέα σηκώνοντας τη γλάστρα – εάν το φυτό αισθάνεται «πολύ βαρύ» σαν βαρύτερο από τη γλάστρα. Δείξτε ότι το δέντρο σας χρειάζεται ένα ποτό!

Σίτιση πάρα πολύ ή πολύ λίγο

Όλα τα φυτά χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν. Αλλά η υπερβολική σίτιση μπορεί γρήγορα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τα ροδόδεντρα δεν χρειάζονται πολύ φαγητό. Χρειάζεται όξινο έδαφος με pH 4 – 6,5 για σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. ιδιαίτερα σίδηρος

Οι περισσότερες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών προκαλούν το κιτρίνισμα των φύλλων και τελικά το θάνατο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μαυρίσουν και να πεθάνουν τα φύλλα. Έτσι είναι εύκολο να διατηρηθεί.

Η υπερβολική σίτιση είναι μεγάλο πρόβλημα και μπορεί γρήγορα να σκοτώσει το φυτό. Εάν ταΐσατε πρόσφατα το φυτό και τα φύλλα είναι κίτρινα. Το να γίνει καφέ ή μαύρο ή να πέσει μπορεί να είναι πρόβλημα.

λύση

  • Ταΐστε τα φυτά σας με ένα ειδικά διαμορφωμένο λίπασμα για ροδόδεντρα.
  • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες.
  • Τα λιπάσματα ροδόδεντρου μπορούν να οξινίσουν το έδαφος. Αν λοιπόν το χώμα σας είναι ήδη αρκετά όξινο. Χρησιμοποιήστε λίπασμα γενικής χρήσης.

αλάτωση του εδάφους

στο περασμα του χρονου Τα άλατα από το νερό της βρύσης και το λίπασμα μπορούν να συσσωρευτούν στο κομπόστ και να συσσωρευτούν γύρω από τις ρίζες των φυτών. Μπορεί να εμποδίσει τα φυτά να απορροφήσουν νερό, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να κάψουν τις ρίζες.

Ακόμα κι αν ποτίζεις πολύ Τα φυτά παρουσιάζουν επίσης σημάδια αφυδάτωσης και ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. συμπεριλαμβανομένων των μαυρισμένων φύλλων Μπορεί να δείτε μια λευκή κρούστα να σχηματίζεται πάνω από το κομπόστ.

λύση

  • ποτίστε τα φυτά με νερό της βροχής Αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό αν είναι δυνατόν.
  • Μεταφέρετε τα φυτά σε φρέσκο ​​λίπασμα μία φορά το χρόνο.
  • Ξεπλύνετε το αλάτι από τις ρίζες κατά τη μεταφύτευση της γλάστρας.

Πώς να αποτρέψετε τη σήψη των φύλλων του ροδόδεντρου

  • Προστατέψτε τα φυτά σας από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Διατηρήστε την υγρασία αλλά όχι υγρή με pH 4 – 6,5.
  • Ποτίστε τα φυτά από κάτω, όχι από πάνω.
  • Αφαιρέστε τα πεσμένα φύλλα και άλλα υπολείμματα από το δοχείο.
  • Εφαρμόστε ένα στρώμα φλοιού πεύκου πάνω από το κομπόστ.
  • Απαλλαγείτε από τα παράσιτα αμέσως.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *