ต้นกระบองเพชรคริสต์มาสในกระถางที่เปลี่ยนเป็นสีม่วง

Γιατί ο Κάκτος μου γίνεται μοβ; (6 Αιτίες και λύσεις)

Posted by

Γιατί ο Κάκτος μου γίνεται μοβ;  (6 Αιτίες και λύσεις)

Ο μωβ κάκτος σχηματίζεται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί κάκτοι γίνονται φυσικά μοβ. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάθετε γιατί ο κάκτος σας γίνεται μοβ, ώστε να μπορείτε να τον μεγαλώσετε.

στις περισσότερες περιπτώσεις Οι κάκτοι γίνονται μοβ ως απόκριση στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. πάρα πολύ ηλιακό φως Τα προβλήματα θερμοκρασίας, η σήψη των ριζών, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι υπερπληθυσμένες ρίζες και οι κύστεις κάκτων είναι όλα πιθανά αίτια.Επιπλέον, το φυτό σας μπορεί να γίνει υγιές και να προσαρμοστεί εύκολα στις νέες συνθήκες.

Χριστουγεννιάτικος κάκτος σε γλάστρα που γίνεται μωβ
Ένας κάκτος που γίνεται μωβ

Ο μωβ κάκτος προκαλεί ανησυχία;

Αν ο κάκτος σας γίνει μωβ Αυτό δεν είναι πάντα σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος. Είναι φυσιολογικό κάποιοι κάκτοι να γίνονται ελαφρώς μωβ.

Αυτό είναι χαρακτηριστικό του κύκλου ζωής τους όταν αντιμετωπίζουν κρύες και ξηρές συνθήκες.

Ίσως ένα φρούτο;

Εάν έχετε έναν κάκτο φραγκόσυκο, μπορεί να είστε τυχεροί.Το πιθανότερο είναι ότι οι μωβ κηλίδες στον κάκτο σας είναι στην πραγματικότητα φρούτα!

Το φραγκόσυκο είναι ένα γλυκό φρούτο που χρησιμοποιείται στη μεξικάνικη κουζίνα. Είναι πράσινο έως ματζέντα και μοιάζουν με αποχρωματισμένα σημεία στον κάκτο.

Γιατί ο Κάκτος γίνεται Μωβ

Εάν πολλά από τα φύλλα του κάκτου σας είναι μωβ Ο αποχρωματισμός μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Άλλα σημάδια ενός προβλήματος περιλαμβάνουν μαρασμό, καθυστερημένη ανάπτυξη ή υγρό φύλλωμα. Για να ελέγξετε εάν το φυτό σας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία του αποχρωματισμού.

Ο κάκτος αλλάζει χρώμα όταν πιέζεται. Η αλόη βέρα περιέχει μια μοβ χρωστική ουσία που ονομάζεται βεταλάνη. που παράγεται σε περίσσεια ως απάντηση στο στρες

Ας δούμε τις πιθανές αιτίες και ας βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε.

περισσότερο ηλιακό φως

Αν και οι κάκτοι ευδοκιμούν στο έντονο ηλιακό φως. Αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα να προσαρμοστείτε σε αυτό που έχετε στο σπίτι σας.

Οι κάκτοι που αγοράζονται από το κατάστημα καλλιεργούνται συχνά υπό σκιά σε θερμοκήπια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιούν το άμεσο ηλιακό φως.

Ο κάκτος χρειάζεται έντονο φως. Αλλά το έμμεσο και διάχυτο φως λειτουργεί καλύτερα. Η ξαφνική έκθεση σε έντονο φως μπορεί να κάνει έναν κάκτο να κάψει την επιφάνειά του. μπορεί να αλλάξει σε μωβ-κόκκινο

Εάν ο κάκτος σας είναι καινούργιος ή έχει μόλις μεταφερθεί σε τοποθεσία με ήλιο. υπάρχει πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κάκτο που έχει καεί από τον ήλιο

Ευτυχώς, το φως του ήλιου διορθώνεται σχετικά εύκολα. Μετακινήστε τον κάκτο σας σε μια τοποθεσία που δεν θα λαμβάνει άμεσο ηλιακό φως.

Μην το μεταφέρετε μόνο στο υπόγειο. Οι κάκτοι χρειάζονται επίσης πολύ ηλιακό φως!

Το φως χτυπά απευθείας δέντρα, όπως μέσω ενός παραθύρου με νότιο προσανατολισμό. είναι το άμεσο ηλιακό φως

άλλα παράθυρα Στο σπίτι σας, θα υπάρχει έμμεσο ηλιακό φως. Αυτό θα διευκολύνει τα φυτά να διαδώσουν το φως.

Η μετακίνηση του φυτού σε ένα παράθυρο που βλέπει μακριά θα του επιτρέψει να δέχεται ηλιακό φως.

Εάν έχετε μόνο παράθυρα με νότιο προσανατολισμό Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ηλιακό φίλτρο DIY Τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα από πάνω για να δώσετε στον κάκτο σας την απαραίτητη απόχρωση.

πρόβλημα θερμοκρασίας

Το μοβ φύλλωμα μπορεί να είναι σημάδι άγχους που σχετίζεται με τη θερμοκρασία.Οι κάκτοι μερικές φορές αποκτούν ένα κοκκινωπό-μοβ χρώμα όταν οι ρίζες τους ζεσταίνονται πολύ.

Η αλόη βέρα γίνεται επίσης μοβ όταν κρυώσει πολύ. Εάν τα φυτά καταστραφούν από τον παγετό Τα κύτταρά του σπάνε και δεν μπορούν να συγκρατήσουν υγρό.

Πώς να ρυθμίσετε την πίεση θερμοκρασίας

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι στη μέση. Επομένως, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση των φυτών σε ακραίες θερμοκρασίες.

Αυτό θα αποτρέψει τον κάκτο σας από το να κρυώσει πολύ. Κρατήστε το μακριά από ρεύματα, όπως ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Αποφύγετε εξαιρετικά ζεστά και ξηρά μέρη όπως τζάκια και αεραγωγούς.

Κρατήστε τον κάκτο σας σε μια δροσερή γλάστρα. Επειδή οι ρίζες των δέντρων είναι πολύ ζεστές. Αποφύγετε τα μαύρα πλαστικά δοχεία και χρησιμοποιήστε υλικά που μοιάζουν με πηλό.

σήψη των ριζών

Τα μοβ φύλλα μπορεί να είναι σημάδι σήψης των ριζών. Αυτό προκαλείται από υπερβολικό πότισμα και κακή αποστράγγιση.

Αν το χώμα είναι πολύ υγρό Οι ρίζες των φυτών σας θα πεθάνουν και δεν θα μπορούν να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο. Ως αποτέλεσμα, ο κάκτος σας μπορεί να γίνει μωβ.

διάλυμα σήψης ρίζας

Ξεκινήστε κόβοντας τις κατεστραμμένες ρίζες και τα φύλλα με αποστειρωμένο ψαλίδι. και αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο βρεγμένο χώμα

Μεταφέρετε το φυτό σε μια αποστειρωμένη γλάστρα με φρέσκο ​​χώμα γλάστρας. Μην ποτίζετε τον κάκτο για λίγες μέρες μετά τη μεταφύτευση και αφήστε το πάνω χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Η περισσότερη σήψη των ριζών είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ποτίσματος. Έχω γράψει ένα άρθρο για το πώς μπορείτε Αποθηκεύστε πάρα πολύ αφυδατωμένη αλόη βέρα.Θα μάθετε επίσης πώς να ποτίζετε σωστά.

διατροφικά προβλήματα

Ένας πιθανός λόγος που ο κάκτος σας γίνεται μοβ είναι ότι δεν λαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιβιώσει. Εάν τα φυτά σας μαραθούν και γίνουν μοβ Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου.

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα γνωστοί για τη δημιουργία ελλείψεων μαγνησίου. Δηλαδή, όλα τα είδη κάκτων είναι ευπαθή.

Πώς να αντιμετωπίσετε διατροφικά προβλήματα

Εάν ο κάκτος σας έχει έλλειψη μαγνησίου Το λίπασμα είναι η λύση. Μπορείτε να αγοράσετε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Αλλά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χρησιμοποιώντας αλάτι Epsom.

για προετοιμασία για συντήρηση με μαγνήσιο Ανακατέψτε τα ακόλουθα συστατικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού:

  • Οκτώ κουταλάκια του γλυκού αλάτι Epsom
  • δυόμισι γαλόνια νερό
  • Μία ή δύο σταγόνες υγρού πιάτων

Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να ψεκάσετε τα φύλλα του κάκτου. Φροντίστε να χτυπήσετε και τα κάτω φύλλα. Χρησιμοποιήστε το μείγμα ψεκασμού κάθε δύο εβδομάδες μέχρι ο κάκτος σας να επιστρέψει στο κανονικό του χρώμα.

συνωστισμένες ρίζες

Οι κατάφυτες ρίζες είναι μια άλλη κοινή αιτία αποχρωματισμού του κάκτου. Εάν το φυτό καλλιεργείται σε δοχείο που είναι πολύ μικρό Οι ρίζες του μπορεί να είναι πολύ σφιχτές ή «ριζωμένες».

Τα ριζωμένα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών κάνει τα φύλλα να γίνονται μοβ.

Πώς να διορθώσετε τις γεμάτες ρίζες

Με τον καιρό, το ριζικό σύστημα του κάκτου θα μεγαλώσει και μπορεί να μην χωράει πλέον στη γλάστρα του.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιες από τις ρίζες προσπαθούν να περάσουν από τις τρύπες αποστράγγισης. Τώρα ήρθε η ώρα να μετακινήσετε τον κάκτο σας σε ένα μεγαλύτερο δοχείο. Γενικά, πρέπει να μεταμοσχεύετε τον κάκτο σας κάθε 3-4 χρόνια.

Εάν ο κάκτος σας έχει πάρα πολλές ρίζες Μπορεί να χρειαστεί να το μεταφέρετε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να επανατοποθετήσετε τον κάκτο μόλις δείτε τις ρίζες μέσα από τις οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος της γλάστρας.

Για ταχέως αναπτυσσόμενες ποικιλίες κάκτων, χρειάζονται συνήθως δύο έως τρία χρόνια. Ο αργά αναπτυσσόμενος κάκτος πρέπει να μεταμοσχεύεται κάθε φορά τρία ή τέσσερα χρόνια μόνο

Δεν έχουν όλοι οι κάκτοι τις ίδιες ανάγκες. Επομένως, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις βέλτιστες συνθήκες για τον κάκτο σας.

Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι κάκτων, όπως ο κάκτος των Χριστουγέννων, Λειτουργεί καλύτερα όταν οι ρίζες είναι συσσωματωμένες μεταξύ τους.

Για το λόγο αυτό, τα χριστουγεννιάτικα φυτά κάκτων δεν πρέπει να ξαναφυτεύονται. Εκτός κι αν είναι στην ίδια κατσαρόλα για τουλάχιστον μερικά χρόνια.

Ακολουθούν τα βήματα για την καλλιέργεια του κάκτου σας:

  1. πριν φυτέψετε κάκτους Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι φοράτε χοντρά γάντια. Για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις αιχμηρές ράχες του κάκτου.
  2. Ελέγξτε τα φυτά και το έδαφος για σημάδια παρασίτων ή ασθενειών.
  3. Επιλέξτε ένα νέο δοχείο που είναι ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το προηγούμενο.
  4. Τοποθετήστε χαλίκι στον πάτο της γλάστρας για αποστράγγιση. και πασπαλίζουμε λίγο χαλίκι σε όλη τη γη
  5. Αφήστε το χώμα να στραγγίσει πριν αρχίσετε να ποτίζετε κανονικά.

Πηγή: Cactus & Succulent Society of San Jose

σακούλα αλόης

Ο μωβ κάκτος μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης. Οι πιθανότητες είναι ότι το φυτό σας έχει μολυνθεί από μια ασθένεια που ονομάζεται Cactothera cacti, κοινώς γνωστή ως κύστεις κάκτου.

Τα κυστίδια του κάκτου εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη φυτών κάκτων σε μολυσμένο έδαφος.Τα φύλλα ματζέντα, καθώς και η καθυστερημένη ανάπτυξη και ο μαρασμός, είναι πιθανά σημάδια μόλυνσης.

Το πιο εμφανές σημάδι μιας κύστης κάκτου είναι οι μικρές λευκές σφαίρες που εμφανίζονται στις ρίζες του φυτού.(Πηγή: Plantwise Knowledge Bank)

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε: Μαύρες κηλίδες στον κάκτο (Πώς να αντιμετωπίσετε, να εντοπίσετε και να αποτρέψετε)

Πώς να αντιμετωπίσετε τις κύστεις με αλόη βέρα

Οι κύστεις της αλόης αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα καθώς προσβάλλουν το φυτό. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη. Για να μην αρρωστήσει ο κάκτος σας Φυτέψτε τα σε νέες γλάστρες σε καθαρό, αποστειρωμένο χώμα.

Εάν ο κάκτος σας έχει μολυνθεί Ο καλύτερος τρόπος είναι να το πετάξετε. Αν και το να απαλλαγείτε από τον αγαπημένο σας κάκτο είναι εξίσου δύσκολο, είναι σημαντικό να αποτρέψετε την εξάπλωσή του στα άλλα φυτά σας.

Έχετε ασχοληθεί ποτέ με κάκτο που έχει γίνει μωβ; Τι το προκάλεσε και τι κάνατε για να αποκαταστήσετε το φυτό σας;

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *